» Detalj članka
URUČENE NAGRADE NAJUSPJEŠNIJIM UČENICIMA

Naklada ALFA d.o.o. Mostar je već devetu godinu zaredom raspisala natječaj za najbolji likovni rad za učenike od 6. do 9. razreda osnovnih škola.

Cilj je natječaja njegovanje likovne i vizualne kulture, afirmiranje vrsne ilustracije, poticanje dječjeg likovnog stvaralaštva te otkrivanje i afirmiranje dječje darovitosti.
Motiv izrade rada bio je je vizualizirati kroz likovni rad ono što je obilježilo po mišljenju učenika 2020. godinu. S obzirom kako je ova godina bila po mnogočemu drugačija od prethodnih, smatrali smo kako kroz ovogodišnji natječaj trebamo dati prostora učenicima da vizaliziraju ono što je na njih utjecalo u protekloj godini. Učenici su imali podteme koje su mogli birati te prema tom vizualizirati svoj likovni rad. Podteme su bile sljedeće: osjećaj, obitelj, obrazovanje, hobi, dizajn maske. Sudjelovalo je 37 škola, a prostiglo je preko 260 učeničkih radova.  

 

Ove godine sukladno epidemiološim mjerama nismo imali svečanu dodjelu, ali smo imali javno uručenje ispred knjižare gdje je predsjednica povjerenstva akademska kiparica i profesorica na FPMIOZ Sveučilišta u Mostaru Vesna Sušac uručila kataloge, potvrde i nagrade najuspješnijim učenicima to su: 

1. mjesto Lana Beus učenica 9.c OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Humac Ljubuški, 2. mjesto Petra Barbir učenica 9.c  OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Humac Ljubuški te 3. mjesto Paula Pehar učenica 9.a OŠ fra Didaka Buntića iz Čitluka. Posebnu nagradu dobila je Iva Kežić učenica 7.a OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Humac Ljubuški te Leona Matuško učenica 8.b OŠ Kardinala Stepinca iz Neuma koja je nagrađena za dizajn maske.

 

Prof. Sušac je naglasila kako je bilo teško izabrati one najuspješnije s obzirom kako je došlo mnoštvo radova, a čime se vodilo povjerenstvo pri izboru možete pročiteti u nastavku u službenom obrazloženju nagrada: 

 

"I ove godine stručno povjerenstvo je imalo vrlo zahtjevan zadatak u izboru najboljih radova na temu Likovno(st) u 2020. godini. Od oko 260 pristiglih radova, njih 130 su kreativno i kvalitetno, putem različitih likovnih tehnika i podtema, odgovorili na zadanu temu. Na ovoj izložbi nismo mogli izložiti sve radove te smo izdvojili oko 60/70 radova u kojima možete vidjeti različite dječje rukopise, odabir podteme, tehnika (olovka, flomasteri, akvarel, tempere, kolaž, asamblage te kombiniranja tehnika), formata tj. njihovu originalnost i autentičnost likovnoga izraza. Svi izloženi radovi imaju likovnu poruku i samim tim likovno-estetsku kvalitetu, a na pojedinim radovima su osim likovnog jezika korištene i riječi, fraze, rečenice da bi nam još bolje približili i olakšali čitanje njihove ideje i krajnje poruke.

 

Lana Beus, učenica 9. razreda, (OŠ IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ HUMAC- mentorica Marija Dedić), je dobitnica prve nagrade. Naslikala je portret djevojčice s maskom u kombiniranoj tehnici. Od ponuđenih 6 podtema odlučila se za temu - MASKA. Masku na portretu djevojčice je oslikala rukopisom velikog umjetnika Van Gogha, inspirirana njegovim poznatim djelom „Zvjezdana noć“. Vrlo uspješno je napravila ravnotežu s maskom u radu jer je i pozadinu oslikala na isti „dinamičan“ način, dok preostali dio rada djeluje smirujuće. Vidljivo je da je Lanina likovnost u teškoj 2020. godini ipak na jedan način optimistična, a njezinu turbulentnost je povezala sa samim dizajnom maske kao nezaobilaznim modnim detaljem, ali u funkciji aktualnih epidemioloških mjera.

 

Petra Barbir, učenica 9. razreda, (OŠ IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ HUMAC- mentorica Marija Dedić) je dobitnica druge nagrade. Odabrala je temu – EMOCIJE koju je naslikala tehnikom tempera kombinirajući pointilističi i lazurni namaz. Taj nevizualni motiv je ipak predočila vizualno prikazom djevojčice iz profila, s maskom, u jednom neobičnom pejzažu, gdje osim nje tj. djevojčice nema nikoga na toj vijugavoj ispucaloj cesti osim predimenzioniranih CORONA virusa. Sve to simbolizira neizvjesnu budućnost koja donosi i neke negativne emocije poput tuge, uplašenosti… Sve naslikano u svom radu je još nadopunila i kratkim pisanim tekstom na poleđini rada.
„Svi mi imamo svoje putove i ciljeve. 2020. godina je bila strmovita i velika staza koju nije bilo lako prijeći. Koliko god nam se činila teška svi smo mi imali nadu, iščekivali bolje dane i išli prema ljepšem svjetlu.“ Petra je jedina od svih pristiglih radova imala potrebu uz likovni izričaj dodati i pismeno „objašnjenje“, pomalo filozofski, kao dodatak njezinom radu.

 

Paula Pehar, učenica 9. razreda, (OŠ FRA DIDAKA BUNTIĆA ČITLUK – mentorica Sandra Karačić), je dobitnica treće nagrade. Povezala je sve ponuđene podteme te veoma harmonično i uspješno kroz više kadrova vizualizirala svoj doživljaj protekle 2020. godine. Ipak u njezinom radu, rađenom kombiniranom tehnikom, dominira EMOCIJA kroz prikaz djevojčice okrenute leđima koja u ruci drži plišanog medvjedića, te kroz „prozor“ od 4 kadra promatra pusta igrališta, zatvorenu školu, ulicu s parom s maskama na licu u prolazu. U centralnom dijelu rada dominira kružni oblik CORONA virusa unutar kojeg smješta planetu Zemlju kao i znanstvenike i liječnike koji spašavaju ljude u cijelom svijetu.

 

Iva Kežić, učenica 7. razreda, (OŠ IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ HUMAC- mentorica Marija Dedić), je dobitnica posebne nagrade. Tehnikom tempera slika pejzaž s lijeve strane, a na njega aplicira/lijepi crni rajsferšlus/patentni zatvarač kao granicu s desnom stranom slike u kojoj prikazuje predimenzionirane CORONA viruse na crnoj podlozi. Taj patent otvara i/ili zatvara zdravi i pozitivni pejzaž s oboljelom tamnom stranom ovisno kako to promatrač sam doživljava. Iva nas tako sve stavlja nužno kao sudionike u njezin rad da odlučimo i izaberemo kako se vidimo u ovim okolnostima.

 

Leona Matuško, učenica 8. razreda, (OŠ KARDINALA STEPINCA NEUM – mentorica Julijana Raič), je dobitnica posebne nagrade (nagrade za najbolju masku). Na njezinom radu su zalijepljene 4 bezlične medicinske maske koje Leona redefinira tj. dorađuje različitim tehnikama i tako ih dizajnira za djecu. Na maske slika i crta različite motive: od lika Lise iz crtanog/animiranog filma Simpsoni, znaka za obavezno pranje ruka, kadar kamere s CORONA virusom i stablima do natpisa online, technology, coffee to go, ali u središte smješta krunicu i Bibliju, znači sve ono što je činilo njezinu svakodnevicu."

 

Pubilka, točnije facebook pratitelji stranice Naklada ALFA Mostar, su i ove godine imali priliku nagraditi po njima najuspješniji rad. To je bila učenica 7. razreda Lana Ubović iz OŠ Ivan Goran Kovačić Gojevići – Fojnica.

 

Čestitamo svim dobitnicima. Kako je bilo na uručenju nagrada, kao i nagrađene radove pogledajte u našoj galeriji.  
ALFA ONLINEALFA AKCIJA
PRETRAGA
NAČIN PLAĆANJA
  • plaćajte on-line na brz, jednostavan i siguran način
  • plaćanje virmanom ili općom uplatnicom, internet bankarstvom
  • plaćanje kreditnom karticom
DOSTAVA
  • dostava u sve dijelove BiH, uvijek na Vaša kućna vrata
  • opći uvjeti poslovanja
NAKLADA ALFA d.o.o. MOSTAR
dr. Bariše Smoljana 1c
88000 - MOSTAR, BiH
e -Mail : prodaja@naklada-alfa.ba
tel.: +387 36 334 145
fax: +387 36 334 146
2015 © Sva prava pridržana NAKLADA ALFA d.o.o. MOSTAR CMS & WebShop by Ave-Studio