Početna Sve novosti Zanimljivosti Imamo li dovoljno kruha da nahranimo svijet?

Imamo li dovoljno kruha da nahranimo svijet?

18.10.2023.
Imamo li dovoljno kruha da nahranimo svijet?

Svjetski dan hrane obilježava se svake godine 16. listopada. Ovaj dan ima za cilj podizanje svijesti o globalnim problemima povezanim s hranom, kao što su glad, prehrana, sigurnost hrane i održiva poljoprivreda. Organizacije širom svijeta koriste ovaj dan kako bi promovirale važnost pravilne prehrane, borbu protiv gladi i podizanje svijesti o pitanjima povezanim s hranom. To je prilika da se potakne globalna zajednica na zajedničke napore u rješavanju problema vezanih za hranu i ishranu.

Dani kruha su posebni dani koji se često obilježavaju u osnovnim školama diljem svijeta. Tako je ovih dana i u osnovnim i srednjim školama diljem BiH. Ovi dani su prilika za djecu da nauče više o važnosti kruha i žitarica u našoj prehrani te o procesu proizvodnje kruha. Dani kruha obično se obilježavaju u jesen, kada se slavi žetva i zahvalnost za obilje hrane.
Tijekom tih dana, učenici često donose kruh i razne proizvode od žitarica u školu kako bi ih podijelili sa svojim vršnjacima i učiteljima. Organiziraju razne humanitarne akcije. Prodajom proizvoda od kruha prikupljaju novac koji doniraju u humanitarne svrhe, ili jednostavno kruh koji su priredili podjele pučkim kuhinjama, staračkim domovima i sličnim ustanovama.
Osim toga, Dani kruha često uključuju i različite obrazovne aktivnosti, poput posjeta pekarnicama ili poljoprivrednim farmama, gdje učenici mogu naučiti više o tome kako se proizvodi kruh i kako se uzgajaju žitarice.
Dani kruha i Svjetski dan hrane su prilika za djecu i sve nas da naučimo više o prehrani i razumijemo važnost hrane u našim životima. Da zahvalimo Bogu što živimo u dijelu svijeta i vremenu gdje hrane i kruha ima u izobilju, jer to nažalost često nije slučaj. U današnjem svijetu mnogi gladuju zbog ratova, gospodarskih kriza, prirodnih katastrofa i mnogih drugih problema današnjice. Nije to bilo tako davno kada je glad vladala i Hercegovinom. Svi dobro znamo za spašavanje djece od gladi slanjem u Slavoniju koje je organizirao fra Didak Buntić. O tome su pisali mnogi književnici u svojim djelima, o tom vremenu svjedoči i kazališna predstava U godinama gladi i roman Plaču li jeleni fra Ante Marića.

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi