Početna Sve novosti Događaji Svjetski dan učitelja 5. listopad

Svjetski dan učitelja 5. listopad

05.10.2023.
Svjetski dan učitelja 5. listopad

Svjetski dan učitelja obilježava se 5. listopada širom svijeta. Prilika je za sve nas da izrazimo zahvalnosti i poštovanja prema svim učiteljima koji svakodnevno oblikuju budućnost generacija. Ovaj dan ima duboko ukorijenjen značaj u društvu i podsjeća nas na važnost uloge učitelja u obrazovanju i razvoju društva. Istražili smo povijest Svjetskog dana učitelja, značaj njihove uloge te načine na koje možemo proslaviti i podržati naše učitelje.

Svjetski dan učitelja je proglasila UNESCO 1994. godine kako bi se naglasila važnost obrazovanja i uloge učitelja u tom procesu. Datum 5. listopada izabran je u čast potpisivanja Preporuka o statusu učitelja 1966. godine i Preporuka o statusu učitelja u visokom obrazovanju 1997. godine. Ovaj dan služi kao prilika za razmatranje i rješavanje izazova s kojima se suočavaju učitelji diljem svijeta, uključujući povećane radne opterećenosti, nedostatak resursa i pristupa obrazovanju.
Učitelji imaju ključnu ulogu u oblikovanju mladih uma i pripremi ih za budućnost. Njihov rad utječe ne samo na individualne živote učenika, već i na društvo u cjelini. Stvarajući inspirativne i poticajne učionice, učitelji potiču znatiželju, kritičko razmišljanje i razvoj vještina koje su neophodne za uspjeh u današnjem svijetu.
Na ovaj dan izrazimo zahvalnost svojim učiteljima, bilo da su to učitelji iz osnovne škole, srednje škole ili fakulteta.
Ovim putem Naklada ALFA želi jednostavno pohvaliti učitelje za njihov trud i predanost poslu. Pozivamo učitelje da danas posjete knjižaru ALFA i preuzmu primjerak svog nastavnički dnevnika. Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali i podržali nagradnu igru na fcebook i instagram i predložili svog učitelja za nagradu.
Uzimajući u obzir značaj uloge učitelja u obrazovanju i društvu, Svjetski dan učitelja je prilika za prepoznavanje i cijenjenje njihovog doprinosa. Neka ovaj dan bude podsjetnik da obrazovanje ima moć promijeniti svijet i da su učitelji ti koji nam pomažu da ostvarimo tu promjenu.