Početna Sve novosti Događaji Simpozi o životu i djelu Benjamina Tolića

Simpozi o životu i djelu Benjamina Tolića

10.08.2023.
Simpozi o životu i djelu Benjamina Tolića

U kinodvorani u Posušju 10. kolovoza održan simpozij naziva „Život i djelo Benjamina Tolića“. Održava se povodom 80. obljetnice njegovog rođenja, a okupio je mnoge prijatelje i kolege, uglednike iz javnog i političkog života.

Pozdravnim riječima skupu su se obratili Općinski načelnik Grada Posušja Ante Begić, ispred Društva hrvatskih književnika prof. dr. sc. Marina Kljajo-Radić, Blago Kovač Ogranak Matice hrvatske Posušje.

Program simpozija:
i. Svečana dodjela stipendije i nagrade Benjamin Tolić
ii. Sjećanje na Benjamina Tolića
iii. Politička Misao Benjamina Tolića
iv. Predstavljanje postumne knjige Benjamina Tolića Stojim pred vama

O Tolićevim političkim mislima održana su sljedeća izlaganja: Hrvoje Hitrec: Benjamin Tolić između filozofije i političke zbilje; Božo Skoko: Hrvatski identitet i položaj Hrvatske u međunarodnoj zajednici u djelima Benjamina Tolića ; Davor Dijanović: Nacionalno-suverenistička misao Benjamina Tolića; Ivan Bošković: Prigodni zapis o ostavštini Benjamina Tolića.
Knjigu Stojim pred vama, Benjamina Tolića predstavili su urednik Alfine edicije Duh vremena Božidar Petrač i književni kritičar Damir Pešorda, a ulomke iz knjige interpretirao je
nazočnima glumac Kurbaša.
Knjiga se objavljuje posthumno kao hommage autoru Benjaminu Toliću. U prvom dijelu "Političke priče" nalaze se tekstovi koje je autor sam priredio za tisak, a u drugom dijelu oproštajna slova prijatelja nakon autorove iznenadne smrti.
Knjigu možete kupiti ovdje.
U programu su još nastupili i skupu se obratili Anita Martinac, Ferdo Širić i Dinko Čutura. Simpoziju su nazočili i članovi obitelji Benjamina Tolića.