Početna Sve novosti Zanimljivosti Danas je prvi dan proljeća “Nema zime koja traje zauvijek, niti proljeća koje preskače svoj red.“

Danas je prvi dan proljeća “Nema zime koja traje zauvijek, niti proljeća koje preskače svoj red.“

20.03.2023.
Danas je prvi dan proljeća “Nema zime koja traje zauvijek, niti proljeća koje preskače svoj red.“

Proljeće donosi nove boje, mirise i zvukove u prirodu. Drveće počinje pupati, a cvjetovi se otvaraju na poljima i vrtovima. Ptice se vraćaju iz svojih migracija i počinju graditi gnijezda za parenje. Sve je ispunjeno novim počecima i nadom.

Osim toga, proljeće predstavlja vrijeme obnove i pročišćenja. Ljudi često koriste ovaj period za čišćenje svojih domova i zbrinjavanje stvari koje više ne trebaju. To može biti prilika za promjenu i postizanje novih ciljeva.
Do smjene godišnjih doba dolazi zbog nagiba Zemljine osi u odnosu na ravninu naše putanje oko Sunca. Taj nagib iznosi otprilike 23,5 stupnjeva. Zbog toga se tijekom godine različiti dijelovi Zemlje okreću prema Suncu pod različitim kutovima, što uzrokuje različitu količinu sunčeve svjetlosti koja dopire do Zemljine površine i različite temperature.
Na sjevernoj hemisferi, proljeće počinje 20. ili 21. ožujka kada je proljetna ravnodnevica, što znači da Sunce tada prolazi iznad Zemljine ekvatorijalne ravnine. To je vrijeme kada dan i noć traju otprilike jednako dugo. Nakon proljetne ravnodnevnice, Sunce počinje sve više sjeverno obasjavati Zemlju, što uzrokuje topljenje snijega, cvjetanje biljaka i rast vegetacije, što su karakteristični znakovi proljeća.