Početna Sve novosti Zanimljivosti Svjetski dan radija

Svjetski dan radija

13.02.2023.
Svjetski dan radija

Svjetski dan radija obilježava se 13. veljače svake godine kako bi se istakla važnost radija u društvu i kulturi. Odluku o obilježavanju Svjetskog dana radija donijela je Opća skupština UNESCO na prijedlog Španjolske u znak sjećanja na 13. veljače 1946. godine kada je osnovan radio Ujedinjenih naroda.

Krajem 19. stoljeća istražujući elektromagnetske valove, godine 1895. talijanski znanstvenik Marconi prvi put je prenio radio signal između dvije točke, a nakon toga radio (krugoval) je ubrzo postao sredstvo za komunikaciju.
Radio se brzo proširio svijetom i postao važno sredstvo za širenje informacija i zabave. U početku su se emisije sastojale od vijesti i glazbe, a kasnije su se pojavili razni zabavni sadržaji i radio drame.
Povijest radija u Hrvatskoj i BIH počinje u 1920-ima kada su se počeli emitirati prvi radio programi. Tadašnja Jugoslavija imala je jedan centralizirani radio, koji je kasnije postao Radio Beograd. Radio Zagreb je osnovan u 1926. godini, a njegov je cilj bio pružati regionalne vijesti i kulturne programe na hrvatskom jeziku. U početku su se emitirali samo kratki programi, no kako je radio postajao sve popularniji, tako se proširio sadržaj i broj programa.
Danas, radio ima još uvijek važnu ulogu u društvu, iako se način emitiranja promijenio. S pojavom interneta i streaminga, program radija možemo pratiti putem interneta i mobilnih aplikacija. Ipak, tradicionalni radio i dalje ima veliki broj slušatelja, a mnogi ga i dalje koriste kao osnovno sredstvo informiranja i zabave.