Početna Sve novosti Zanimljivosti Valentinovo - dan zaljubljenih

Valentinovo - dan zaljubljenih

11.02.2023.
Valentinovo - dan zaljubljenih

Običaji vezani za Valentinovo razvijali su se u Europi tijekom srednjeg vijeka, a zatim su se proširili na cijeli svijet. Dan zaljubljenih postao je sinonim za izražavanje ljubavi i pažnje prema voljenoj osobi putem poklona, cvijeća i romantičnih izlazaka i putovanja.

Valentinovo se slavi 14. veljače, u spomen svetog Valentina, katoličkoga sveca iz 3. stoljeća. Postoje dva različita spominjanja svetog Valentina, jedan kao crkvenog mučenika iz Rima, a drugi kao biskupa u Terni, u Italiji.
Darivanje cvijeća, konfeta i drugih poklona poput nakita, knjiga ili čokolade, tradicionalni je dio ovoga praznika. Parovi se također obično odazivaju na romantične izlaske, poput večere u restoranu ili posjeta kazalištu. Neki ljudi također izražavaju svoju ljubav i poštovanje prema svojim bliskim prijateljima i obitelji tijekom Valentinova, pokazujući im ljubav i pažnju na ovaj poseban dan.
Knjižara ALFA i ovog Valentinova je uredila izloge i police u bojama ljubavi. Iz bogate ponude pronađite nešto za svoje najmilije i iskoristite razne pogodnosti pri kupnji, besplatno pakiranje i prigodni popusti.
Valentinovo se danas slavi širom svijeta, utječe na kulturu i običaje te se nastavlja razvijati. U svijetu globalizacije, ovaj dan ljubavi i izražavanja nje širi se preko granica i kultura, što ga čini jedinstvenim i posebnim praznikom u godini.