Početna Sve novosti Događaji Nagradna igra za najljepše uređene Božićne jaslice u školi

Nagradna igra za najljepše uređene Božićne jaslice u školi

08.12.2022.
Nagradna igra za najljepše uređene Božićne jaslice u školi

Vrijeme je došašća, adventa. Gradovi, ulice, kuće, okućnice polako oblače blagdansko ruho. Odrasli i djeca uljepšavaju proslavu Božića i u veselom tonu iščekuju novu godinu. Tako i naše škole polako poprimaju vesele boje blagdana. Učenici zajedno s osobljem škole uređuju svoje prostorije i učionice raznim ukrasima, a tu su i tradicionalne Božićne jaslice.


Tradicija uređenja Jaslica jako je duga. Prve jaslice bile su one u Betlehemu, kada se Isus rodio. Već u ranim stoljećima kršćanstva, vjernici su slikali prizore Isusova rođenja u katakombama. Postoje dokazi, da su kršćani već u 3. stoljeću štovali mjesto Isusova rođenja u Betlehemu. Majka rimskoga cara Konstantina, carica Jelena sagradila je baziliku nad mjestom špilje u kojoj se Isus rodio. Relikvije iz betlehemskih jaslica čuvaju se u rimskoj bazilici sv. Marije Velike gdje su izrađene jaslice od mramora iz 1283., čiji je autor toskanski kipar Arnolfo di Cambio.
U srednjem vijeku, u božićno vrijeme izvodili su se igrokazi, koji su prikazivali Isusovo rođenje i preteča su živih jaslica. Prve jaslice postavio je sveti Franjo Asiški, 1223. godine sa živim ljudima i životinjama. Slavio je polnoćku sa svojom subraćom u šumskoj špilji kod Greccija blizu Asiza. Papa Honorije III. odobrio je Franjino postavljanje jaslica u crkve. Prve jaslice s figuricama, za koje se danas zna, postavljene su u samostanu Fussen u Bavarskoj, 1252. godine.
Jaslice kakve danas poznajemo nastale su u 16. stoljeću. Prve moderne jaslice postavili su Isusovci u svom kolegiju u portugalskom gradu Coimbri, a prve crkvene su postavili u Pragu, 1562. godine. U vrijeme protureformacije, jaslice su imale važnu ulogu u katoličkoj obnovi. Središte izrade jaslica bila je Italija, pogotovo gradovi Napulj i Genova. Početkom 17. stoljeća. Najstarije hrvatske jaslice iz toga vremena, čuvaju se na otočiću Košljunu kraj Krka.
U doba Francuske Revolucije klasične jaslice bile su zabranjene u Francuskoj pa su se pojavile jaslice s figurama svjetovnog karaktera npr. figure obrtnika, slijepaca i dr., jer su figure Isusa i biblijskih likova bile nepoćudne. Poslije Prvog svjetskog rata narasla je popularnost i počela je komercijalna proizvodnja i prodaja jaslica.


Naklada ALFA i ove godine priređuje već tradicionalnu nagradnu igru za najljepše uređene Božićne jaslice u školi. Kako trud učenika i osoblja škola ne bi ostao samo za one koje ih posjete, pošaljite nam fotografije koje ćemo objaviti, ali i jednu školu nagraditi.
Za sudjelovanje u nagradnoj igri pošaljite nam fotografije Božićnih jaslica uređenih u prostoru vaše škole. Fotografije pristigle za nagradnu igru objaviti ćemo na facebook stranici Naklade ALFA u albumu „Božićne jaslice 2022.g.“ Fotografije možete slati izravno na našu facebook stranicu, putem aplikacije messinger, viber i waths' up aplikacija, na kontakte naših promotora za vašu školu ili na e-mail: marketing@naklada-alfa.ba. Uz poslane fotografije obvezno navedite ime škole i mjesto. Na nagradnu igru mogu se javiti sve osnovne i srednje škole iz Bosne i Hercegovine.

Uvjeti nagradne igre:

1. Označiti stranicu Naklada ALFA Mostar sa "sviđa mi se" (ako već niste)
2. Označiti "sviđa mi se" vama najljepše jaslice u albumu „Božićne jaslice 2022. g.
Igra traje do 6.1.2023. godine. Pobjednik je fotografija s najviše oznaka "sviđa mi se"

Nagrada je 20 komada jednog Alfinog lektirniog naslova za školsku knjižnicu.

smrtovnice knjige pdf