Početna Sve novosti Događaji URUČENE NAGRADE ZA NAJBOLJI LIKOVNI RAD

URUČENE NAGRADE ZA NAJBOLJI LIKOVNI RAD

14.03.2022.
URUČENE NAGRADE ZA NAJBOLJI LIKOVNI RAD

Tema ovogodišnjeg jubilarnog 10. likovnog natječaja je Priče iz davnine – legende i mitovi (moga zavičaja).

Naklada ALFA d.o.o Mostar je jubilarni 10. put organizirala natječaj za najbolji likovni rad. Tema ovogodišnjeg natječaja je bila Priče iz davnine – legende i mitovi (moga zavičaja).

Cilj je natječaja njegovanje likovne i vizualne kulture, afirmiranje vrsne ilustracije, poticanje dječjeg likovnog stvaralaštva te otkrivanje i afirmiranje dječje darovitosti.

Ovogodišnji motiv izrade rada je bio vizualizirati kroz likovni rad priče baka i djeodva – likove ili prizore iz legendi, mitova i bajki po mogućnosti koji su vezani uz njihov zavičaj. Cilj rada je bio učenike potaknuti na istraživanje i krativnost. Većina učenika je ono što su likovno prikazali kratko opisali o kojem liku ili prizoru je riječ na poleđini rada.

- Ovom temom kolerirali smo uz likovnu kulturu i hrvatski jezik te povijest želeći istaknuti važnost i neizostavnost likovne kulture kao nastavnog predmeta u osnovnom obrazovanju.- naglasila je Ana Babić, direktorica Naklade ALFA d.o.o. Mostar.

Učenici koji nisu imali mogućnost pitati starije ili sami istražiti legende svoga zavičaja, motiv su mogli pronaći u nastavi hrvatskog jezika gdje obrađuju narodne priče, bajke i legende (narodne pjesme, bajke i basne, Grički top, Priče iz davnine...).


Radove je pregledalo i izabralo te najuspješnije postavilo na izložbu stručno povjerenstvo na čelu s Vesnom Sušac, akademskom kuparicom i profesoricom na FPMIOZ Sveučilišta u Mostaru. Prof. Sušac je istaknula u obrazloženju izbora najuspješnijih kako ni ove godine nije bilo lako stručnom povjerenstvu odabrati one najbolje jer je i ove godine prstiglo mnoštvo uspješnih i kvalitetnih radova. Stoga su uz proglašenje tri najuspješnija rada odabrali i dva rada oji su se istaknuli te su im dodjeljene i posebne nagrade. 

Najuspješniji su bili prema ocjeni stručnog povjerenstva: 3. mjesto je dobio rad Martine Grizelj učenice VII.a razreda iz OŠ Stipana Vrljića iz Sovića, Grude, 2. mjesto rad Petre Sušac učenice IX.3 razreda OŠ Petra Bakule iz Mostara te prvo mjesto dobio je rad Maje Čurak učenice IX.a razreda iz OŠ Fra Marijena Šunjića iz Stojkovića, Novi Travnik.

Posebne nagrade dobili su Marija Živković učenica IX.a razreda OŠ Stjepana radića iz Boka, Orašje i Leo Landika učenik IX.a razreda Treće osnovne škole iz Mostara. 

Najuspješniji rad prema ocjeni facebook publike bio je rad Lucije Bajkuša učenice 8. razreda OŠ Lepenica, Kiseljak. 

Svečanu dodjelu uveličali su učenici OŠ Petra Bakule iz Mostara koji pohađaju i Glazbenu školu Ivana Plemenitog Zajca, Slavo Vidak Azinović i Jan Prusac koji su na kao two Chelos izveli skladbu Ursli geht zum tanz i Anđela Talić koja je izrecitirala svoju pjesmu Ljudska ruka te Eva Martinac, Dominik JurićMarko Ćavar koji izveli racitaciju. Ema Ćubela učenica OŠ Ivana Gudulića iz Mostara je izložila koji mit ju je motivirao za njezin likovni rad. Ovogdišnju dodjelu vodila je Antonela Vlaho

Nagrade za najuspješnije su i ove godine likovni pibor kako bi naši daroviti učenici nastavili njegovati ljubav prema likovnoj umjetnosti. A sve škole sudionice i ovogodišnjeg natječaja su dobile Zahvalnice, kao i mentori profesori te katalog radova s popisom svih sudionika natječaja. 

Hvala na svima na sudjelovanju.