Početna Sve novosti Zanimljivosti DAN HRVATSKE KNJIGE

DAN HRVATSKE KNJIGE

22.04.2021.
DAN HRVATSKE KNJIGE

Dana 22. travnja obilježava se Dan hrvatske knjige, odlukom Sabora Republike Hrvatske od 1996. godine, u spomen na Marka Marulića koji je toga datuma 1501. godine dovršio Juditu.

Dan hrvatske knjige se obilježava 22. travnja, odlukom Sabora Republike Hrvatske od 1996. godine, u spomen na Marka Marulića koji je toga datuma 1501. godine dovršio Juditu.


Podsjetimo Judita (Libar Marka Marula Splićanina u kom se uzdarži istorija svete udovice Judit u versih harvacki složena, kako ona ubi vojvodu Oloferna posridu vojske njegove i oslobodi puk israelski od velike pogibili, 1501., prvo izdanje 1521), prvi umjetnički ep hrvatske književnosti ispjevan na hrvatskom jeziku (6 pjevanja, ukupno 2126 dvostruko srokovanih dvanaesteraca s prijenosnom rimom). Na podlozi poetike biblijsko-vergilijevskih epova Marulić je u tom remek-djelu ostvario renesansnu sintezu hrvatske, latinske i talijanske književne tradicije. Prozna posveta D. Balistriliću iznimno je važno autopoetičko očitovanje. Marulićevi suvremenici Juditu su izvrsno primili (tri izdanja u nepunih 18 mjeseci), imala je trajan odjek u hrvatskoj književnosti od XVI. st., a nedavno je zapažena i izvan hrvatskih granica pa je prevedena na engleski, mađarski, talijanski i francuski.

 

Uloga i Marka Marulića u razvoju hrvatske književnosti je nemjerljiva. Iako često svoju povijest, kulturu i identitet lako podcjenjujemo, trebamo se podsjećati na velikane koji su naš jezik, a s tim i identitet postavili na europsku kartu. 

 

2019. godine nazočili smo jednom rijetkom, ali opet posebnom kulturnom događaju po narudžbi ljubitelja lijepe riječi i hrvatske povijesti gosp. Mire Petrica akademski kipar fra Joakim Jaki Gregov izradio je kip Judita upravo u čast na Marka Marulića zasluženo nazvanog ocem hrvatske književnosti

 

Kip je postavljen u botanički vrt obiteljske kuće gosp. Mire Petrica u Čitluku u Posušju koji je dostupan svima koji se žele upoznati s autohtonim biljkama naše Hercegvine, kao i ljubiteljima kiparske umjetnosti. 

 

Ovakvo djelo sigurno neće ostati samo jer će uskoro biti postavljeno još jedno monumentalno djelo. Više o tomu izvijestit ćemo uskoro.