Početna Sve novosti Zanimljivosti Koliko i što se čita(lo) u pandemiji?

Koliko i što se čita(lo) u pandemiji?

16.04.2021.
Koliko i što se čita(lo) u pandemiji?

O tome koliko i što se čita(lo) u pandemiji, otkrila je Ana Babić, direktorica Naklade ALFA u čijem je vlasništvu Knjižara ALFA u Mepas Mall-u u razgovoru sa Snježanom Delić.

Kako očuvati svoje mentalno zdravlje za vrijeme pandemije ?! Jedan od načina je- čitanjem knjiga. Istraživanja pokazuju da samo pola sata dnevno čitanja knjiga čini čuda za mozak. Osim što obogaćuju naše znanje, knjige nas opuštaju, usrećuju, a neka istraživanja kažu – čine boljim osobama. I ne manje važno, uz pomoć knjiga možemo “pobjeći” u neki ljepši svijet od ovoga u kojem trenutno živimo.

O tome koliko i što se čita(lo) u pandemiji, razgovaram sa Anom Babić, direktoricom Naklade ALFA u čijem je vlasništvu Knjižara ALFA u Mepas Mall-u.

Jeste li uočili porast prodaje knjiga tijekom pandemije?

Pandemija je u svakom pogledu promijenila navike ljudi, htjeli mi to priznati ili ne. Tako smo i mi osjetili promjene u našem poslovanju koje možemo pripisati upravo pandemiji. Nažalost, za neke je potpuno zatvaranje dovelo u pitanje egzistenciju i svelo na – kako preživjeti. Oni koji su imali sreću da nisu morali brinuti o egzistencijalnim pitanjima, mogli su se posvetiti sebi i malo „stati na loptu“. Tada su neki posegnuli u svoje kućne knjižnice i konačno počeli čitati naslove koje su godinama planirali, a nikako nisu stizali.

A tu su i knjigoljupci, koji prate sve novo što izlazi i oni su naši najbolji pratitelji. Potiču nas kako bismo bili u skladu s tržištem i na svojim policama imali ono najnovije i najtraženije. Unatoč svim pokazateljima ukupnog pada prodaje, kada se izdvoji samo prodaja knjiga, osjetili smo blagi rast.

Kakve su čitalačke navike u doba pandemije?

Čitatelji sve više posežu za knjigama koje im možda mogu ponuditi neke odgovore kako prevladati i nositi se s ovom novom situacijom. Tako knjige, čiji su autori psiholozi, doživljavaju veliki porast u prodaji. Poput naslova „Kako manje misliti“ ili aktualni nastavak „Kako bolje misliti“ Christel Petitcollen.

Jordan B. Peterson sa svojih „12 pravila za život“ bio je najprodavaniji autor u 2019. godini. Sadašnji nastavak „Izvan reda“ već prema prvim pokazateljima doživjet će podjednak uspjeh. Čitatelje zanima i kako se nositi sa situacijom vezanom za cjepiva, pa je tako hit knjiga „Cijepljenje: katolički pogled“ Pamele Acker. Odmah pri dolasku u knjižaru je rasprodana u rekordnom roku, a uskoro stiže nova isporuka.

Ne bih zanemarila niti romane koji su doživjeli svoje ekranizacije, te upravo zbog toga bilježe rast prodaje svojih knjižnih izdanja. Serija Bridgerton je zapravo ekranizacija serijala romana Julie Quinn „Živjeli su dugo i sretno“. Zbog svoje ekranizacije postala jedna od trenutno najtraženijih knjiga ovog žanra.

Kakva su se štiva najčešće tražila?

Uz ovo što sam napomenula, ne bih zanemarila klasike koji su uvijek traženi. Također ni domaće autore koji su se pojavili kao prave zvijezde i vrlo su traženi. Izdvojit ću zbirke kratkih priča „Svetkovina“ prvijenca autorice Magdalene Blažević. Na našim policama također možete pronaći i brojne druge domaće autore, kao što su Anita Martinac, Mirko Božić, Berislav Jurič, Tomislav Kvesić, Igor Božović, fra Ante Marić, Sonja Jurić, Sonja Škobić, Darko Juka, Darja Pavlović Rozić, Milena Jukić Bandić, Marina Kljajo-Radić i brojni drugi.

Koje naslove nam preporučujete iz Knjižare ALFA?

Nastojimo da je ponuda knjiga bogata i kvalitetna. Mogu se pronaći knjige za svačiji ukus, od onih najmlađih do ozbiljnih i profinjenih čitatelja. Preporučila bih par naslova iz ALFINE biblioteke dobra proza „Po mjeri naših šutanja“ Sophie LoubiÉre i „Drveni crvenoobojeni konjić-Dalahäst“ Miroslava Međimoreca. Više o knjigama naši čitatelji mogu pronaći na www.naklada-alfa.ba. Mladi knjigoljupci u knjižari svakako trebaju potražiti policu s dječjom literaturom koja je izuzetno bogata, s preko 1000 različitih dječjih naslova. Najpopularniji naslovi su autora Sanje Pilić, Jeff Kinneya, Božidara Prosenjaka i naravno nezaobilazne J.K Rowling.

Nove okolnosti popularizirale su online prodaju. Bilježite li i vi rast preko vašeg web shopa?

Ukoliko možemo kazati da je ova pandemija donijela nečeg dobrog, onda je to da smo se počeli više koristiti raspoloživim tehnološkim mogućnostima. Tako je i naša web stranica, koja je već dostupna punih 6 godina, doživjela pravi procvat. U trenutku kada su se vrata knjižare zatvorila, a kako bismo našim vjernim kupcima ostali blizu i na usluzi, proširili smo i našu web ponudu. Naši kupci su mogli pronaći, ne samo ALFINE naslove koji su bili do tada u ponudi, nego i sve druge naslove koji se nalaze u našoj knjižari od drugih nakladnika. Naravno, ta se ponuda uvijek širi i dopunjuje. Stoga, može se dogoditi da poneki naslov ima u ponudi u knjižari, a da nije još postavljen na web. Iako dopune radimo gotovo svakodnevno.

Pomažete li čitateljima akcijama i popustima učiniti knjige dostupnijima?

Svakog mjeseca svojim kupcima u suradnji sa svojim partnerima osiguravamo određene naslove na popustu, uz ALFIN stalni popust na odabrane knjige. Tu je Drama dan svakog 10. u mjesecu kada na sav asortiman knjižare osiguramo posebne akcije i pogodnosti. Podsjetila bih naše kupce na mogućnost obročnog plaćanja putem kartičnog plaćanja. Vjerni kupci znaju kako za njih uvijek imamo i dodatne akcije. Svakako preporučujemo da prate naše mrežne stranice i bit će upućeni u sve pogodnosti koje nudimo.

Čitajte i kroz knjige uronite u neki ljepši svijet kako biste barem na trenutak zaboravili na ovaj u kojem trenutno živimo.

Izvor momslifestyle.blog by Snježana Delić