» Detalj članka
Online nastava – DA ili NE?

Na kraju nastavnog dijela školske godine, kada se osvrnemo na razdoblje iza sebe možemo se suočiti i pitati kako smo uspjeli u održavanju nastave na daljinu, jer smo u izvanrednim okolnostima bili prisiljeni upravo na to. U nastavku vam donosimo dio teksta Marie Devou, upravo o ovoj temi.

 

Je li online obrazovanje dobar korak u poučavanju? Postoje dva odgovora. Jasno i glasno: da i ne.

Smiješno, zar ne? Ako kažete glasno i ponosno „NE“ digitalnom obrazovanju, jednostavno kažete ne obrazovanju.


Dakle, postoje dva mišljenja:


1. Idemo raditi online i od toga učiniti najbolje što možemo
2. Ili možemo dopustiti učenicima da par mjeseci igraju videoigre i da govorimo kako je digitalizacija loša.

 

Da budemo iskreni, postoji i treće mišljenje učitelja koji su rekli: „Ne mislimo da je online obrazovanje loše - jednostavno ne znamo kako raditi na taj način.“ 

 

Je li online obrazovanje dobro obrazovanje? Možete čitati razne članke i analize, ali odgovor je zaista jasan i jednostavan. Ako ste dobar učitelj, dobar ste pedagog. Ako vam je stalo do smislenih, zanimljivih lekcija, ako želite nadahnuti učenike, to možete učiniti bez obzira na okolnosti. To je kao da se zapitate: „Mogu li dobro poučavati bez struje? Mogu li dobro poučavati bez knjiga?“- A zapravo pravo je pitanje: Mogu li JA dobro pučavati?


Dobar učitelj pronaći će načine kako postati bolji učitelj pod bilo kojim okolnostima, zato jer mu je do stalo do učenika. Važno se tim okolnstoma prilagoditi i biti spreman sam učiti nove stvari kako bi bio spreman za nove izazove koji su stavljeni pred svakog od nas.


Ono što se promijenilo jeste postavka da sada moramo ulagati u sebe. Ako ste odlučili odustati od promjene na sebi, poštujem vaše razloge. Ali ako kažete da su oni koji su preuzeli rizik, naporno radili kako bi bili uz svoje učenike, koji su pohađali webinare kako bi naučili kako bolje raditi, koji su čitali, proučavali, probdjeli noći zbog najboljih praksi, ako kažete da oni nisu dobri učitelji, onda imate moj prezir.
Da bi bio dobar učitelj moraš uvijek učiti nove stvari. Kada prestaneš učiti, prestao si biti učiteljem.


I za kraj jedna poticajna izjava o učenju filozofa Friedricha Nietzscea - "Želim naučiti sve više i više kako bih vidio što ljepše što je potrebno u stvarima; tada ću biti jedan od onih koji stvari čine lijepima.“

 

 

 

Izvor: www.medium.com
ALFA ONLINEALFA AKCIJA
PRETRAGA
NAČIN PLAĆANJA
  • plaćajte on-line na brz, jednostavan i siguran način
  • plaćanje virmanom ili općom uplatnicom, internet bankarstvom
  • plaćanje kreditnom karticom
DOSTAVA
  • dostava u sve dijelove BiH, uvijek na Vaša kućna vrata
  • opći uvjeti poslovanja
NAKLADA ALFA d.o.o. MOSTAR
dr. Bariše Smoljana 1c
88000 - MOSTAR, BiH
e -Mail : prodaja@naklada-alfa.ba
tel.: +387 36 334 145
fax: +387 36 334 146
2015 © Sva prava pridržana NAKLADA ALFA d.o.o. MOSTAR CMS & WebShop by Ave-Studio