» Detalj članka
DIGITALNA TRANSFORMACIJA OBRAZOVANJA V2

Održana je šesta sveučilišna klauzura pod nazivom “Digitalna transformacija obrazovanja V2“ u organizaciji Sveučilišta u Mostaru s partnerima SRCE, CarNET, HT Eronet te medijskim partnerom Večernjim listom. Ovo je prva online klauzura Sveučilišta koja se prenosila live streamom SUM TV-a, putem Radio televizije Herceg Bosne te HOME TV-a.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić je istaknuo kako nova digitalna transformacija SUM-a znači i produkciju e-sadržaja kroz modernu i profesionalno opremljenu SUM TV i kako je ona i transformacija menadžmenta, profesora, nenastavnog osoblja i svih dionika u procesu oblikovanja modernog SUM-a.

„Uvjeren sam kako do sveučilišne transformacije možemo doći samo osobnim promjenama, a te promjene nisu zbog nas samih nego zbog naših studenat, sadašnjih i budućih. Želimo postati jako i snažno online Sveučilište u ovom dijelu Europe“, kazao je rektor Tomić. (izvor sum.ba)

 

Predstavnici institucija i organizacija koje sudjeluju u procesu digitalizacije osnovnih i srednjih škola, koje rade po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, izlagali su o digitalizaciji u školama za koju su prvi koraci planirani u rujnu. 

Posebno su se osvrnuli i zahvalili Sveučilištu koje je u izvanrednim okolnostima pomoglo i infrastrukturno olakšalo izvedbu nastave na daljinu. U ime koordinacije ministara govorio je Petar Galić, ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegbosanske županije, zatim ravnatelj Zavoda za obrazovanje županije Hercegovačko-neretvanske Željko Ćorić te ravnateljica Zavoda za odgoj i obrazovanje Županije Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske županije Jadranka Bošnjak.

 

"Govoriti o digitalnoj transformaciji obrazovanja bez digitalizacije udžbenka kao osnovnog nastavnog sredstva je nemoguće", istaknula je u svom izlaganju direktorica Naklade ALFA Ana Babić te nastavila - "Tiskani udžbenik kao osnovno nastavno sredstvo nikada neće biti zamijenjen digitalnom inačicom, ali s otisnutim kodom u tiskanoj verziji, vodi nas u svijet digitanih mogućnosti koji bi trebale proširiti obzore i ponditi posve nove mogućnosti. Suvremeni pristup poučavanju nudi individualizirani pristup nastavnom procesu koji ima za cilj doći iskustveno kroz određene nastavne teme do ishoda učenja, a to se može olakšati ukoliko učitelj ima mogućnost doraditi postojeći udžbenik koji će prilagođavati potrebama svojih učenika što digitalni udžbenik i nudi."

 

Kako bismo imali ovakve suvremene udžbenike trebaju se stvoriti određeni uvijeti, a to su sljedeći: Zakon o udžbenicima koji bi definirao digitalne komponente u obrazovnom procesu i cjelovita kurikularna reforma s obzirom da je trenutno aktualni nastavni plan i program iz 2008. godine te nije u skladu sa suvremenim pristupom obrazovanju.

 

Nadamo se kako je i ova klauzura potaknula nadležne isntitucije da intezivno krenu raditi u realizaciji ovih ciljeva kako bismo imali cjelovit suvremen obrazovni sustav od osnovnoškolskog  do sveučilišnog obrazovanja.  

 
ALFA ONLINEALFA AKCIJA
PRETRAGA
NAČIN PLAĆANJA
  • plaćajte on-line na brz, jednostavan i siguran način
  • plaćanje virmanom ili općom uplatnicom, internet bankarstvom
  • plaćanje kreditnom karticom
DOSTAVA
  • dostava u sve dijelove BiH, uvijek na Vaša kućna vrata
  • opći uvjeti poslovanja
NAKLADA ALFA d.o.o. MOSTAR
dr. Bariše Smoljana 1c
88000 - MOSTAR, BiH
e -Mail : prodaja@naklada-alfa.ba
tel.: +387 36 334 145
fax: +387 36 334 146
2015 © Sva prava pridržana NAKLADA ALFA d.o.o. MOSTAR CMS & WebShop by Ave-Studio